Gastronomische specialiteiten van de Chianti: de vleeswarenEn ook op het gebied van de vleeswaren is er keuze genoeg! De bereiding en de conservering van varkensvlees op verschillende manieren is in de Chianti een oude ambacht, zoals te zien is aan de aanwezigheid van de “norcinerie” (=slagers gespecialiseerd in de verwerking van varkensvlees).

Waarschijnlijk is het meest typische en bijzondere vleeswaar die u kunt proeven de “Finocchiona”, een varkensworst op smaak gebracht met knoflook, zout en, zoals de naam al zegt, met zaadjes van finocchio (venkel). De “Finocchiona” heeft een zus, de “Sbriciolona”, met veel grotere diameter, zo genoemd vanwege zijn nog zachtere consistentie: als u tijdens uw vakantie in de gelegenheid bent om er plakjes van te snijden... dit is heel lastig want het valt in kleine stukjes uiteen.

Als u alle soorten vleeswaren van de Chianti wilt proeven, dan kunt u een avond gaan dineren in één van de typische restaurants van de Chianti en vragen naar de Coppa en de Capocollo (grote stukken varkensvlees), van de meest typische Finocchiata di Montefioralle (groot stuk vlees, zacht en smakelijk, van het varkensspek, zonder zwoerd, ook deze op smaak gebracht met venkelzaadjes), de Gerbolo (mager en meer bewerkt varkensvleestaglio, geschikt voor carpaccio`s), de Prosciutto van Greve in Chianti in twee versies, zoet of gezouten, 12-18 maanden gerijpt, en tot slot de Pancetta (het varkensbuik) en de Lardo Bianco van de Val di Greve klaargemaakt met alleen het zachtste vet.

Maar er zijn nog veel meer soorten vleeswaren in de Chianti: er zijn de vleeswaren en de worsten van Cinta Senese, een lokaal varkensras, zeer prestigieus, alleen gefokt in de buitenlucht. Zijn vlees is nog smaakvoller, gebruikt voor de produktie van vleeswaren zoals hierboven beschreven, maar ook voor de beroemde “porchetta” een soort van grote grill, met daarop het hele lichaam van het varken met ingewanden en kruiden.

Uit de meest gewaardeerden, raden we aan de Salame Nobile van Greve, de Salame al Chianti en bovenal de bijzondere hammen en salami van het zwijn te proeven: een echt pittige hap!

Vergat ik nog bijna...! Er zijn enkele minder bekende, maar typische produkten uit dit gebied en de boerentraditie: de Soprassata (een worst met delen van het varkenshoofd) en de Buristo (een worst met vlees en bloed met de karakteristieke zwarte kleuren). Kortom, er is voor ieder wat wils!

Om al deze specialiteiten te proeven, kunt u ook als alternatief voor het restaurant een grote “tavolata” met vrienden en familie kunnen organiseren in één van de keukens in de typische landhuizen van de Chianti.

Als u dus een landhuis heeft gehuurd voor uw vakantie, bezoek dan één van de vele winkels in dit gebied die “gespecialiseerd” zijn in vleeswaren, koop ze samen met een fles goede Chianti wijn en... eet smakelijk!

 

Hieronder een selectie met de meest gevraagde vakantiehuizen:
Villa Montespertoli Vakantievilla in de Florentijnse heuvels bij Montespertoli (Florence). 12+2 slaapplaatsen, tuin, privé-zwembad, hydromassage, internetverbinding. Meer details
Villa Marco Villa te huur in de Chianti streek, nabij Florence. Villa met 8/12 slaapplaatsen, privé-zwembad, externe hydromassage voor 7 personen, internet verbiding, speelplaats voor kinderen, airconditioning. Golfclub, manege en tennisclub op enkele kilometers. Mogelijkheid tot het organiseren van diners en kookcursussen. Meer details
Villa Botticelli Landelijk gelegen vakantievilla te huur in Radda in Chianti in Toscane tussen Florence en Siena. Villa met 10 slaapplaatsen, tuin, zwembad, panorama uitzicht, internetverbinding. Meer details
Villa Siena Vakantievilla met zwembad vlakbij Siena in Toscane . Prachtige ligging, parkerplaats, 4/6 slaaplaatsen Meer details