Florence: wieg van de RenaissanceVoor de Unesco is de stad “symbool van de Renaissance”.
Dezelfde Renaissance dankt zijn oorsprong aan een kunstenaar en geleerde die met Florence een nauwe band had, deze Giorgio Vasari, ontwerper van de Uffizi, tegenwoordig het meestbezochte kunstmuseum van Italie.

Ontwikkeld aan het begin van de Moderne Tijd, tussen het einde van de veertiende eeuw en de tweede helft van de zestiende eeuw, verspreidt de Renaissance van de oevers van de Arno eerst naar de rest van midden-noord Italie en, vervolgens, naar het noorden van Europa. De spil is de herontdekking van de klassieke auteurs en een nieuwe visie van de mens en de wereld. Anders gezegd, met de Renaissance heeft de mens dat van zich afgeschud waar het gedurende de Middeleeuwen onder gebukt ging.

Daarom is het, als we ons op vakantie in Florence bevinden, onmogelijk om niet oog in oog te staan met één van de vele bewijzen die deze wervelwind van verandering met zich heeft meegebracht.

Te beginnen met de gemetselde koepel, de grootste ter wereld, ontworpen door Brunelleschi voor de Duomo van Florence (we lezen ook het hoofdstuk “De Basiliek van Santa Maria del Fiore” in deze toeristische gids), gebouwd tussen 1420 en 1436 en dat tegenwoordig boven de gebouwen en de villa’s van het historisch centrum van Florence uitsteekt.

Andere voorbeelden zijn “De Geboorte van Venus”, ook een symbool van de Renaissance, geschilderd door Botticelli en bewaard in het Uffizi; de fresco’s in de Brancacci Kapel, in de Kerk van Santa Maria del Carmine, werken van Masaccio en Masolino.

Tot slot, als we besloten hebben om te verblijven in één van de vele vakantie-appartementen in Florence, waarom nemen we dan geen kijkje in het Palazzo Strozzi, waar zich het hoofdkwartier van het Nationaal Instituut voor Studies over de Renaissance bevindt? Het hele jaar door zijn hier vergaderingen en seminars.

 

Een selectie van de meest gevraagde appartementen in het historische centrum van Florence :
Villa Larione Luxe villa op enkele kilometer van het Piazza della Signoria en de Ponte Vecchio, op de heuvels rondom Florence. 12/15 slaapplaatsen, zwembad, air conditioning, internetverbinding. Meer details
Appartement Boboli Elegant appartement gelegen in het karakteristieke kwartier van Florence, genaamd ‘Oltrarno’, op korte afstand van Palazzo Pitti en Ponte Vecchio. 3 slaapkamers, 2 badkamers, airconditioning, Internet verbinding. Van 2 tot 7 slaapplaatsen Meer details
Appartement Lungarno Elegante appartement vlakbij Ponte Vecchio, langs de florentijnse lungarni. 8 slaapplaatsen, internetverbinding, air conditioning. Schitterend uitzicht over de Arno. Meer details
Villa Isabelle Villa met zwembad voor vakanties vlakbij Subbiano (Arezzo), in Casentino. 12 slaapplaatsen, tuin, internetverbinding, speelgelegenheid voor kinderen. Manege en tennisclub op enkele kilometers. Schitterend uitzicht over de heuvels van het Casentino. Meer details