De gerechten van de toscaanse traditie: de florentijnse biefstukWe verontschuldigen ons met de vegetariers, wiens keuze wij respecteren, maar wij chiantigianen kunnen niet zonder... de “florentijnse biefstuk” het hoort bij ons, net als de lieflijke heuvels, de olijfbomen en de lanen met cipressen!

De naam lijkt zich te lenen van de “italianisering” van het engelse “Beef Steak” (= rundvlees rib), zoals enkele engelse ridders het noemden die in Florence kwamen tijdens de “Festa di San Lorenzo”, waar de Medici, volgens gebruik tijdens de grote vreugdevuren op de pleinen van de stad, vlees roosterden en het aan het volk uitdeelde.

De florentijnse biefstuk bestaat uit entrecote van rundvlees (12-18 maanden) van het ras “Chianina”. Dit is essentieel en is uitsluitend toscaans!

Maar twee andere essentiele componenten zijn onmisbaar: de “dikte” en de “baktijd”. De florentijnse biefstuk wordt dik gesneden, 5-6 cm... (anders is het net een gewoon stukje vlees!) en met het “T” bot.

Vervolgens wordt het vlees op de grill gebakken met zeer hete kolen! Zodoende komt er een korstje op waardoor het bloed behouden blijft en het vlees zacht en zeer smakelijk maakt. He wordt één keer omgedraaid... 2-3 minuten per kant gebakken en 5 minuten op het bot. Als het vlees blijft staan op het bot, wil dat zeggen dat uw slager goed werkt verricht heeft!

Een vakantie in de Chianti is de perfecte gelegenheid om de echte “Bistecca alla Fiorentina” te proeven! Op vrijwel alle kaarten van de restaurants en osteria`s in de regio staat het op het menu! Of u kunt de barbecue in de tuin van uw vakantievilla of landhuis in de Chianti gebruiken!

In dat geval heeft u een goede slager nodig. Een slager die een absolute liefhebber is van “ciccia”(=vlees) kan u het “belangrijkste materiaal” van hoge kwaliteit geven... en in de Chianti zijn dat er heel veel. enkele van deze slagerijen hebben op de eerste verdieping tevens een heel rustieke zaal met lange tafels, waar iedereen samen eet, net als vroeger, en waar de slager echte “workshops van de biefstuk” organiseert... een “ervaringsgerichte” manier om de geheimen van de echte florentijnse biefstuk te achterhalen.

En, om de waarheid te zeggen, in deze gevallen zijn woorden overbodig, je moet het zelf proeven. Nog een laatste advies: onze “Fiorentina” houdt niet van water of frisdranken... maar slechts van zijn unieke en onvervangbare metgezel: de Chianti wijn! Dus... eet smakelijk!!!

 

Hieronder een selectie met de meest gevraagde vakantiehuizen:
Villa Montespertoli Vakantievilla in de Florentijnse heuvels bij Montespertoli (Florence). 12+2 slaapplaatsen, tuin, privé-zwembad, hydromassage, internetverbinding. Meer details
Villa Marco Villa te huur in de Chianti streek, nabij Florence. Villa met 8/12 slaapplaatsen, privé-zwembad, externe hydromassage voor 7 personen, internet verbiding, speelplaats voor kinderen, airconditioning. Golfclub, manege en tennisclub op enkele kilometers. Mogelijkheid tot het organiseren van diners en kookcursussen. Meer details
Villa Botticelli Landelijk gelegen vakantievilla te huur in Radda in Chianti in Toscane tussen Florence en Siena. Villa met 10 slaapplaatsen, tuin, zwembad, panorama uitzicht, internetverbinding. Meer details
Villa Siena Vakantievilla met zwembad vlakbij Siena in Toscane . Prachtige ligging, parkerplaats, 4/6 slaaplaatsen Meer details