De extravergine olijfolie in de keuken van de ChiantiHet landschap van de Chianti wordt vooral gekenmerkd door de wijngaarden en de olijfgaarden. De olijfbomen zijn de meest typische mediterraanse planten en hun teelt is hier ingeworteld gedurende de afgelopen milennia. Zozeer zelfs dat sommige bomen in het hart van de Chianti honderdjarigen zijn.

De Chianti wijn is onderhand bekend op internationaal niveau, en wat goedheid en echtheid betreft, geloof ons, doet de olijfolie van de Chianti er niet voor onder! Laten we meteen duidelijk zijn: de olijfolie die “extravergine” wordt genoemd is slechts die olie die wordt verkregen door de mechanische persing van de olijven, zonder oplosmiddel.

In de Chianti wordden voornamelijk drie soorten olijven geteelt:
  • Frantoio”, die een zeer kostbare en verfijnde olie geeft;

  • Leccino” - die de olijven een meer intense geur geven;

  • “Moraiolo”, die een olie met een krachtiger smaak geeft.


De drie olijvensoorten worden samen geperst om een evenwichtige olie te verkrijgen, met een mooie heldergroene kleur, verfijnde geuren en een uitgesproken smaak. De olijfolie van de “Chianti” en de “Terre di Siena” worden erkend als DOP produkten (= “Beschermde Oorsprongsbenaming”) door de Europese Unie. De wetgeving daargelaten, de zeer hoge kwaliteit proef je!

De extravergine olijfolie is kwalitatief gezien de beste, zowel rauw als gekookt. Het lijkt ongelooflijk, maar de karakteristieke “antioxidanten” van de olijven komen allemaal in de olie terecht en zijn dus een werkelijk een “wondermiddel” voor de gezondheid voor de huis en het haar en tevens om een hoog cholesterolgehalte tegen te gaan.

In de keuken van de Chianti vinden we de olie overal terug: in de “fettunta” (sneetjes geroosterd brood met knoflook, extravergine olijfolie, zout en peper), maar ook wat rauwe olie doet `t goed op een bord “pappa al pomodoro” (op basis van oud brood, gepelde tomaten, knoflook, basilicum en olie) en over de “ribollita” (typisch boerengerecht op basis van brood, savooiekool, palmkool, bonen en andere seizoensgroenten, waarvan de naam “twee keer gekookt” betekent), over alle salades en tevens op de “bistecca alla fiorentina” (dik stuk rauw vlees met bot op het vuur of gegrilld) of op de “tagliata” (rundvlees op de plaat bereid). Zonder olie... is het niet hetzelfde!

Vrijwel alle agrarische bedrijven in de Chianti maken olie. Als we op de warmte en het direkte licht letten, blijft de extravergine olijfolie langer dan een jaar goed. Zodoende kan uw vakantie in de Chianti de gelegenheid zijn voor een gezonde voeding ook als u weer thuis bent... jezelf goed verzorgen is van jezelf houden!

 

Hieronder een selectie met de meest gevraagde vakantiehuizen:
Villa Montespertoli Vakantievilla in de Florentijnse heuvels bij Montespertoli (Florence). 12+2 slaapplaatsen, tuin, privé-zwembad, hydromassage, internetverbinding. Meer details
Villa Marco Villa te huur in de Chianti streek, nabij Florence. Villa met 8/12 slaapplaatsen, privé-zwembad, externe hydromassage voor 7 personen, internet verbiding, speelplaats voor kinderen, airconditioning. Golfclub, manege en tennisclub op enkele kilometers. Mogelijkheid tot het organiseren van diners en kookcursussen. Meer details
Villa Botticelli Landelijk gelegen vakantievilla te huur in Radda in Chianti in Toscane tussen Florence en Siena. Villa met 10 slaapplaatsen, tuin, zwembad, panorama uitzicht, internetverbinding. Meer details
Villa Siena Vakantievilla met zwembad vlakbij Siena in Toscane . Prachtige ligging, parkerplaats, 4/6 slaaplaatsen Meer details