Medici villa’s bezoeken in FlorenceAllereerst moeten we wat mogelijke misverstanden uit de weg ruimen: de Medici villa’s zijn niet de typische toscaanse landelijke huizen, maar prachtige structuren van of die in het bezit zijn gekomen van de machtige bankiersfamilie tussen de XVe en de XVIIe eeuw.

Hun aspect is het gevolg van de tussenkomst van prestigieuze kunstenaars: Vasari, Buontalenti, Michelozzi… om maar wat namen te noemen. Bovendien speelden zich in de verfijnd gedecoreerde salons die rijk aan kunstwerken waren, enkele van de meest belangrijke momenten af van de sage van de Medici.

In de meeste gevallen zijn ze gebouwd op de top van de heuvels en omringd door tuinen en gecultiveerde terreinen (we lezen ook het hoofdstuk in deze toeristische gids gewijd aan parken en tuinen). De Medici villa’s kunnen worden onderverdeeld in primaire (maar liefst achttien) en secundaire (een twaalftal).

De eersten, de zogenaamde primaire, zijn de villa’s in Florence of in de omgeving van de hoofdstad. Op alfabetische volgorde: Ambrogiana, Cafaggiolo, Careggi, Cerreto Guidi, Fiesole, Forte Belvedere, La Petraia, Lappeggi, Mezzomonte, Poggio Imperiale, Pratolino en Trebbio.

Terwijl sommige van deze eigendom van particulieren zijn – en dus niet bezichtigd kunnen worden -, bevinden zich in andere villa’s musea en stichtingen en zijn vaste prik tijdens de reizen van de toeristen die op vakantie in Florence zijn. Als we op tijd informeren is het mogelijk om deel te nemen aan de echte rondleidingen in de villa’s met vertrek en terugkeer met de bus vanuit het centrum van Florence.

P.S.: als ons verbijf enkele weken duurt, waarom gaan we dan niet ook op zoek naar de andere villa’s in Toscane van de Medici?

 

Hieronder een selectie met de meest gevraagde vakantiehuizen:
Villa Podere Villa met zwembad voor exclusief gebruik van de gasten in San Polo in Chianti, op 16 km van het centrum van Florence, te huur voor vakantie. 10/12 slaapplaatsen Meer details
Villa Florence Betoverende en elegante historische villa met zwembad. De villa bevindt zich op een heuvel op 8 km van de Dom van Florence en biedt een geweldig panorama op de hele stad van Florence. 8/16 slaapplaatsen, internetverbinding. Meer details
Villa dei Pini Villa met zwembad en groot bebost park op het platteland van Empoli, in Montaione, in de provincie Florence. 12 slaapplaatsen, air conditioning, internetverbinding, zonneweide. Thermale baden, manege, tennisclub en golfclub in de omgeving. Meer details
Villa Reggello Villa met zwembad voor vakanties in Reggello (Florence), in de Valdarno, op enkele kilometers van de Abdij van Vallombrosa. 13 slaapplaatsen, internetverbinding, schitterend uitzicht over de Valdarno. Keramiek, yoga en schilderlessen. Tennisbanen en manege op enkele kilometers. Meer details