De Chianti: een wijn die altijd al is geproduceerdOp deze heuvels maken we altijd al wijn: voor ons is het een passie!

De wijnbouw werd al geintroduceerd door de Etrusken en de techniek van de wijnbereiding werd verbeterd door de Romeinen. Tijdens de barbaarse invasies in de Middeleeuwen, beschermden de “Benedettini” en “Vallombrosani” monniken de wijstokteelt en bevorderden de wijnproduktie vooral van de Abdijen van “Coltibuono” en “Passignano”. Het werk van de monniken werd snel opgemerkt, al vanaf 1200, door nobele families uit de regio, zoals de Ricasoli en de Antinori, wiens naam ook tegenwoordig nog verbonden is aan de wereld van de wijn, in het bijzonder de Chianti, op een niveau van excellentie.

Het eerste document waarin de Chianti wijn genoemd wordt komt uit 1398 en het lijkt erop dat het destijds een witte wijn was. Een eeuw later hadden de sangiovese rode druiven het overgrote deel en de kwaliteit van de Chianti was van dien aard dat de kok van “Paus Paolo III”, “Sante Lancerio” (vrij bekend als een echte “liefhebber”!) het in 1500 kocht voor de wijnkelder van de paus in Rome.

In 1716 nam Groothertog Cosimo III de’ Medici wetten aan die deze kostbare wijn beschermden, en definierde de naam, de produktieregels en de grenzen waarin zij geproduceerd mocht worden, en wees 4 zones aan: “Chianti”, “Pomino”, “Carmignano” en “Val d’Arno di Sopra”... een soort DOC, met hoge sancties voor wie de regels niet respecteerde en de wijn namaakte!

Een sterke impuls om de kwaliteit van de Chianti te verbeteren is tot slot te dank aan de “Ijzeren Baron”, Bettino Ricasoli, een zeer bekwame wijnondernemer, die in 1847 beweerde wat volgens hem het recept was voor de beste Chianti: “Sangiovese” (70%), “Canaiolo” (15%), “Malvasia” (10%) en andere lokale rode wijnen (5%). De Baron Ricasoli was tevens een politicus op hoog niveau en dit kwam de commercialisering en de faam van de Chianti in geheel Europa al sinds 1800 alleen maar ten goede.

Wanneer u een goede Chianti proeft, stop dan niet alleen om te genieten van de aroma en de structuur, maar ook bij de lange geschiedenis die zich in elke slok bevindt!

Vaak bevinden zich in de landhuizen en villa`s in de Chianti die worden aangeboden voor toeristische verblijven, goed gevulde wijnvaten en flessen met goed verouderde Chianti wijn! Zo heeft u de mogelijkheid om de toscaanse keuken te proeven met een goed glas Chianti wijn.

 

Hieronder een selectie met de meest gevraagde vakantiehuizen:
Villa Montespertoli Vakantievilla in de Florentijnse heuvels bij Montespertoli (Florence). 12+2 slaapplaatsen, tuin, privé-zwembad, hydromassage, internetverbinding. Meer details
Villa Marco Villa te huur in de Chianti streek, nabij Florence. Villa met 8/12 slaapplaatsen, privé-zwembad, externe hydromassage voor 7 personen, internet verbiding, speelplaats voor kinderen, airconditioning. Golfclub, manege en tennisclub op enkele kilometers. Mogelijkheid tot het organiseren van diners en kookcursussen. Meer details
Villa Botticelli Landelijk gelegen vakantievilla te huur in Radda in Chianti in Toscane tussen Florence en Siena. Villa met 10 slaapplaatsen, tuin, zwembad, panorama uitzicht, internetverbinding. Meer details
Villa Siena Vakantievilla met zwembad vlakbij Siena in Toscane . Prachtige ligging, parkerplaats, 4/6 slaaplaatsen Meer details