Porcini paddestoelen zoeken op de heuvels van de ChiantiAls u besloten hebt om een mooie vakantie in de Chianti kado te doen, laten we u dan een advies geven: doe een paar makkelijkee laarzen in uw koffer. Maakt u zich geen zorgen, het regent niet vaak, maar u zou een zeer goede paddestoelen zoeker kunnen!

De heuvels van de Chianti, meer dan 700 m bioven zeeniveau zijn bedekt met prachtige bossen met eiken, kastanje en beukenbomen. Dit is de ideale habitat voor de groei van de “symbiotische” paddestoelen (= paddestoelen die in symbiose leven met boomwortels). De meest bekende en gewaardeerde in de Chianti zijn de “Boletus”, ook wel Porcini genoemd.

Er zijn vier soorten eetbare paddestoelen:
  • Boletus Edulis” (een kleverig wit-bruin kapje, dat bloeit... van juli tot november! In feite is de paddestoel die we aan de oppervlakte vinden, niets anders dan de “mycelium” (= het gedeelte van de paddestoel dat zich onder de grond bevindt, rondom de boomwortels!);

  • Boletus Aereus” (grijs-zwart kapje, ideale omgeving: kastanjebos, rijping in de zomer-herfst);

  • Boletus Reticulatus” (hazelbruin kapje, bloeit vroeger dan de anderen: van mei tot het einde van de zomer);

  • Boletus Pinophilus” of “Pinicola” (rood granaatkleurig kapje, de meest voorkomende van de Chianti, bloeit van de late lente tot de herfst).


De Porcini paddestoelen zijn kenmerkend op de heuvels van de Chianti en “op paddestoelenjacht gaan” (oftewel paddestoelen zoeken - zo zeggen we dat hier!) is een gezonde en aangename gewoonte! Maar opgepast, ook in Toscane zijn er zeer strenge regels die moeten worden nageleefd. Bovenal heeft men een “jachtlicentie” nodig (document voor toestemming om paddestoelen te plukken), met een maximum van 3 kg per persoon per dag en de verplichting om harde en geventileerde kisten te gebruiken (zoals een rieten mand) om de dispersie van de sporen te vergemakkelijken. Meer informatie vindt u op www.fungocenter.it/normativa-funghi-toscana.php.

Bovendien is het heel belangrijk om de paddestoelen op de juiste manier te plukken. Men neemt de paddestoel aan het begin van de steel en draait het lichtjes af. Er worden geen messen gebruikt. Op deze manier wordt de mycelium niet beschadigd en groeien er de komende dagen ongetwijfeld andere paddestoelen.

Mocht u twijfelen over de eetbaarheid van de geplukte paddestoelen, geen paniek. Iedere Gemeente in de Chianti organiseert een gratis “mycologisch advies”, waar experts de door u geplukte paddestoelen bekijken en alle nodige informatie geven.

Wat nog rest is het proeven! In de keuken van de Chianti worden ze gebakken in de pan met olie als bijgerecht voor rundvlees en wildvlees, maar worden ook gebruikt voor de smakelijke risotto of in sauzen bij de pappardelle (bijzonder soort pasta die veel lijkt op fettuccine) en de “pici” (apart soort pasta die lijkt op de dikke verse spaghetti). Ze hebben en unieke smaak! Ze zijn op de kaart van bijna ale restaurants in de Chianti te vinden en vaak worden ze door de eigenaar zelf geplukt en vers bereidt!

Als u er wat mee naar huis wilt nemen, kunt u de gedroogde kopen. De gedroogde porcini, eenmaal bevochtigd met niet gekookt, warm water, hebben nog altijd hun typische aroma. U moet alleen wel letten op mogelijke oplichting: tegen te lage prijzen of onduidelijke etiketten over hun herkomst.

 

Hieronder een selectie met de meest gevraagde vakantiehuizen:
Villa Montespertoli Vakantievilla in de Florentijnse heuvels bij Montespertoli (Florence). 12+2 slaapplaatsen, tuin, privé-zwembad, hydromassage, internetverbinding. Meer details
Villa Marco Villa te huur in de Chianti streek, nabij Florence. Villa met 8/12 slaapplaatsen, privé-zwembad, externe hydromassage voor 7 personen, internet verbiding, speelplaats voor kinderen, airconditioning. Golfclub, manege en tennisclub op enkele kilometers. Mogelijkheid tot het organiseren van diners en kookcursussen. Meer details
Villa Botticelli Landelijk gelegen vakantievilla te huur in Radda in Chianti in Toscane tussen Florence en Siena. Villa met 10 slaapplaatsen, tuin, zwembad, panorama uitzicht, internetverbinding. Meer details
Villa Siena Vakantievilla met zwembad vlakbij Siena in Toscane . Prachtige ligging, parkerplaats, 4/6 slaaplaatsen Meer details