Kunst geschiedenis en cultuur in de musea van de ChiantiBehalve de schoonheid van zijn landschap en de enogastronomische heerlijkheden, biedt een vakantie in de Chianti een erfgoed aan historische en artistieke rijkdom zoals nergens anders ter wereld! Kerken, villa`s en kastelen, maar ook musea! De Musea van de Chianti zijn er vijf en maken deel uit van een “musea circuit”: met één kaartje zijn ze allemaal te bezichtigen!! Er worden waardevolle schilderijen en beeldhouwwerken bewaard, geraffineerde kunstsieraden en heilige gewaden, net als zeer interessante archeologische vondsten uit het etruskische en romeinse tijdperk. (Meer info op de site www.chiantimusei.it)

 • Het Museo d’arte Sacra (museum van de heilige kust) in Greve in Chianti bevindt zich binnen het voormalige klooster van San Francesco en is een prachtig bewijs van de artistieke levendigheid in dit gebied. Het belangrijkste werk is een grote veelkleurige terracotta, recent gerestaureerd, die de “Compianto del Cristo” (Bewening van Christus) voorstelt.

 • Het Museum van San Casciano, heeft behalve renaissancistische werken, tegenwoordig ook een archeologisch gedeelte en één gewijd aan de primitieve behuizingen die vooral voor de kleinsten interessant kunnen zijn. De bijzonderheid hiervan is dat het zich binnen een kerk bevindt, Santa Maria del Gesù, in het centrum van het dorp.

 • Het Museo del Tesoro della Basilica di Santa Maria (museum van de schatten van de basiliek) in Impruneta heeft daarentegen drie hoofdsecties: de verlichte handschriften, het goud, en de gewaden en heilige voorwerpen. Men raakt werkelijk betoverd bij het aanzien van de precisie en schoonheid van veel van deze werken, vooral als we denken aan de instrumenten die destijds voorhanden waren en de grote handvaardigheid van deze kunstenaars!

 • Het Antiquarium van Sant’Appiano in Barberino Val d’Elsa... net iets buiten de zogenaamde Chianti Classico, maar maakt niettemin deel uit van het circuit en, geloof ons, het is een bezoek waard. Het is een klein archeologisch museum waar griekse, etruskische, romeinse en middeleeuwse vondsten te bewonderen zijn.

 • Het Museo di arte sacra (museum van heilige kunst) in Tavarnelle in Val di Pesa, gelegen naast de Parochie van San Piero in Bossolo, biedt een grote verzameling aan juwelen en beelhouwwerken, maar bovenal een collectie schilderijen die in het bijzonder de vaardigheden en het talent van de vele jonge toscaanse kunstenaars vertegenwoordigd.

 • Tot slot, misschien minder nobel, maar niet minder interessant, is het mogelijk om in Tavarnelle, in het Kasteel van San Donato in Poggio, het Museo di Cultura Contadina (museum van de boerencultuur) te bezoeken, een zeer rijke collectie aan voorwerpen en instrumenten uit de landelijke traditie van de Chianti.

  Waar wachten we nog op? Er is voor ieder wat wils!

   

  Hieronder een selectie met de meest gevraagde vakantiehuizen:
  Villa Montespertoli Vakantievilla in de Florentijnse heuvels bij Montespertoli (Florence). 12+2 slaapplaatsen, tuin, privé-zwembad, hydromassage, internetverbinding. Meer details
  Villa Marco Villa te huur in de Chianti streek, nabij Florence. Villa met 8/12 slaapplaatsen, privé-zwembad, externe hydromassage voor 7 personen, internet verbiding, speelplaats voor kinderen, airconditioning. Golfclub, manege en tennisclub op enkele kilometers. Mogelijkheid tot het organiseren van diners en kookcursussen. Meer details
  Villa Botticelli Landelijk gelegen vakantievilla te huur in Radda in Chianti in Toscane tussen Florence en Siena. Villa met 10 slaapplaatsen, tuin, zwembad, panorama uitzicht, internetverbinding. Meer details
  Villa Siena Vakantievilla met zwembad vlakbij Siena in Toscane . Prachtige ligging, parkerplaats, 4/6 slaaplaatsen Meer details