Gastronomische specialiteiten van de Chianti: de pecorinoDe Chianti is een plaats van oneindige culinaire ontdekkingen... en aan de oplettende waarnemers zal niet ontgaan dat de heerlijkste lekkernijen eigenlijk de meest eenvoudige zijn, de traditionele, verkregen uit de lokale “grondstoffen”.

Traditioneel gezien is de voeding van het volk in de Chianti rijk aan kaas: substantieel en echt voedsel die aan de ene kant werk opleverde en het overschot aan melk gebruikte, en die aan de andere kant veel energie gaf voor het vermoeiende werk op het veld en op de wijngaarden.

De typische kaas van Toscane wordt Pecorino genoemd. Het dankt zijn naam aan het exclusieve gebruik van schapenmelk, bewerkt van de late lente tot de zomer, in de maanden waarin de schapen lammeren en veel melk produceren.

De bereiding van de pecorino is al sinds de oudheid bekend, zelfs zo dat tevens Plinio il Vecchio het beschreef in zijn werken. De melk wordt gestremd en vervolgens bereid in kleine vormen, rond, 8-10 cm hoog, van 1-1,5 kg. Zo beschreven lijkt het eenvoudig, maar er is veel vaardigheid voor nodig om de melk niet te laten “bederven” (en dus met klonten) en een gelijkwaardige “pasta” te verkrijgen! Sommige lokale zuivelbedrijven organiseren rondleidingen wat een zeer interessante ervaring is!

Op dit punt aangekomen hangt alles af van de rijping. Als die kort is hebben we de “Marzolino” kaas, een zachte, witte, voornamelijk zoete en delicate kaas.

Langere rijpingen, van 3 tot 5 maanden, geven daarentegen de meer klassieke Pecorino Toscano, die een typische produktie is, een DOP (=”Denominazione di Origine Protetta”). Deze heeft een donkerder korst, is geler en harder en heeft een uitgesproken smaak. Sommige fabrikanten hebben bijzondere rijpingstechnieken en produceren pecorini die tijdens de rijping in contact gestaan hebben met aromatische kruiden of zelfs Chianti wijn, de zogenaamde “Pecorino Briaco”.

Terwijl men de Chianti bezoekt, kan men heerlijk gaan pick-nicken in de buitenlucht, met brood en pecorino. Of, volgens de laatste mode, een tussendoortje nemen van pecorino en honing of zoetzure jam, in één van de trattoria`s! Tot slot wordt de rijpe pecorino vaak vervangen door parmezaanse kaas en wordt rijkelijk geraspt over de pasta met vleessaus. Kortom... probeer het!

 

Hieronder een selectie met de meest gevraagde vakantiehuizen:
Villa Montespertoli Vakantievilla in de Florentijnse heuvels bij Montespertoli (Florence). 12+2 slaapplaatsen, tuin, privé-zwembad, hydromassage, internetverbinding. Meer details
Villa Marco Villa te huur in de Chianti streek, nabij Florence. Villa met 8/12 slaapplaatsen, privé-zwembad, externe hydromassage voor 7 personen, internet verbiding, speelplaats voor kinderen, airconditioning. Golfclub, manege en tennisclub op enkele kilometers. Mogelijkheid tot het organiseren van diners en kookcursussen. Meer details
Villa Botticelli Landelijk gelegen vakantievilla te huur in Radda in Chianti in Toscane tussen Florence en Siena. Villa met 10 slaapplaatsen, tuin, zwembad, panorama uitzicht, internetverbinding. Meer details
Villa Siena Vakantievilla met zwembad vlakbij Siena in Toscane . Prachtige ligging, parkerplaats, 4/6 slaaplaatsen Meer details