Een wandeling in de OltrarnoSanto Spirito
De route begint op de Ponte Vecchio. De brug overstekend, bevinden we ons in Via de’ Guiccardini, in het gedeelte van de stad die de florentijnen Oltrano noemen. In deze straat bevinden zich de woningen van vele beroemde persoonlijkheden die door de eeuwen heen in Florence hebben gewoond, zoals Niccolò Machiavelli (op nummer 18). Op huisnummer 15 van dezelfde straat bevindt zich het Palazzo Guicciardini, residentie van de gelijknamige familie van rijke toscaanse kooplieden waarvan de leden belangrijke politieke kosten dekten in het Florence van de Medici.

Op het piazza Pitti bevinden zich daarentegen het huis waarin de russische schrijver Fedor Dostoevskij stierf in het biënnium 1868-1869 terwijl hij werkte aan het opstellen van de Idiota (huisnummer 22) en de woning van Paolo dal Pozzo Toscanelli, zijn kaarten werden door Christoffel Columbus gebruikt tijdens zijn reizen die hem naar de Nieuwe Wereld brachten.

Als we ons richting westen begeven via de Via Maggio en Via de’ Michelozzi komen we uit op het Piazza Santo Spirito, waar een reeks barretjes op uitkijken die bezocht worden door studenten en artiesten die het plein tot diep in de nacht vermaken. Tijdens de tweede wereldoorlog vonden talrijke antifascistiche militanten een schuilplaats in de bibliotheek van het Deutsches Institut (Duitse Instituut), waarvan de ramen op het plein uitkijken.

Aan de noordzijde van het gebouw bevindt zich de Basiliek van Santo Spirito, terwijl in de zuid-oostelijke hoek het Palazzo Guadagni oprijst, een renaissancistisch gebouw dat tegenwoordig een pension is.

De westelijke richting uitlopend komen we uit op het Piazza del Carmine waarop de Basiliek van Santa Maria del Carmine op uitkijkt, waarbinnen men de fresco’s van de Brancacci Kapel kan bewonderen, werk van Masaccio.

Vanaf Piazza del Carmine lopend richting de Arno komen we uit in Borgo San Frediano, een straat rijk aan winkeltjes en ambachtelijke laboratoria van de schoenmakerij en de edelsmeedkunst.

Eenmaal teruggekeerd langs de Lungarno en opnieuw richting de Ponte Vecchio lopend, komen we talrijke residenties tegen van belangrijke florentijnse families, waaronder het Palazzo Guicciardini en het Palazzo Frescobaldi, waar in 1301 Carlo di Valois woonde, die tussenbeide kwam in de strijd tussen de Guelfi Bianchi en de Guelfi Neri vanwege de heerschappij over de stad.

De Borgo San Jacopo vervolgend, komen we de Torre dei Marsili en de Torre dei Belfredelli tegen, twee constructies die dateren uit de XIIe eeuw. In Via de’ Ramaglianti, een zijstraat van Borgo San Jacopo bevond zich vroeger een synagoge.

In Via de’ Bardi zijn nog steeds goed de bombardementen te zien die dit deel van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog trof. Aan het einde van het eerste deel van Via de’ Bardi komen we uit op het Piazza di Santa Maria Soprarno, die zijn naam dankt aan een inmiddels verdwenen kerk.

Via de’ Bardi loopt ook na het Piazza Santa Maria Soprarno door. Het tweede gedeelte van de straat bevindt zich in een bijzonder rustige hoek van de stad, rijk aan smalle steegjes. De straat dankt zijn naam aan de familie Bardi, geslacht van rijke bankiers die ook familie zijn met de Medici, die hier hun eigen verblijven bouwden, en belangrijke werkzaamheden begonnen voor de herkwalificatie van één van de armste zones van Florence. Niet toevallig, heette de straat eerst Borgo Pitiglioso (straat van de Vlooien).

Aan de linkerkant rijzen twee vijftiende eeuwse gebouwen op, Palazzo Capponi delle Rovinate en Palazzo Canigiani, met stenen gevels en uitstekende lijsten die typisch zijn van de architectuur uit dat tijdperk. Iets verder kunnen we een reliëf van terracotta in glas bewonderen op de portaal van de Kerk van Santa Lucia dei Magnoli, gerealiseerd in de stijl van de Della Robbia.

Aan het einde van de Via de’ Bardi komen we uit op het piazza de’ Mozzi, waarop talrijke herenhuizen uitkijken, waaronder het Palazzo de’ Mozzi (residentie van Paus Gregorio X toen hij naar Florence kwam in 1273 om een einde te maken aan het geschil tussen de Guelfa en de Ghibellini), Palazzo Lenzi-Nencioni, Palazzo Torrigiani-Del Nero (met zijn mozaiek-decoraties) en Palazzo Torrigiani. Deze laatsten werden allemaal gebouwd in de XVe eeuw.

Aan de overkant van het plein zien we het gebouw dat het Museum Bardini hospiteert, dat de verzamelaar Stefano Bardini (1836-1922) schonk aan de stad Florence. Behalve de meesterwerken van de beeldhouwkunst en de schilderkunst uit het romeinse tijdperk van de achttiende eeuw, kunnen we in het museum een aanzienlijke collectie bewonderen van de kleinere kunstwerken: keramieken, medailles, oosterse tapijten en muziekinstrumenten.

Richting het oosten lopend in Via dei Renai, komen we uit op een verbreding van de weg die gewijd is aan de russische filantroop Nicola Demidoff, die in de negentiende eeuw in Florence woonde en samen met zijn kinderen aanzienlijke donaties gaf aan florentijnse liefdadigheidsinstellingen en restaureerde de villa van de Medici in Pratolino, die tegenwoordig dus de naam Villa Demidoff draagt.

De Via Renai vervolgend, kunnen we het Palazzo Serristori bewonderen, een zestiende eeuws gebouw dat de laatste residentie van Giuseppe Napoleone was, tot Koning van Spanje verklaard door zijn broer Napoleone Bonaparte in 1808.

Aan de rechterkant zien we Via San Niccolò, en als we deze doorlopen komen we uit bij de toren van Porta San Niccolò. De toren is alles wat er overgebleven is van de middeleeuwse toegangspoort naar de stad. Als we daarentegen van de Kerk van San Niccolò in Oltrarno richting het zuiden lopen, kunnen we een klein stukje van de oude muren van Florence bewonderen, nog zichtbaar op de heuvel die naar Forte Belvedere leidt.

 

Een selectie van de meest gevraagde appartementen in het historische centrum van Florence :
Villa Larione Luxe villa op enkele kilometer van het Piazza della Signoria en de Ponte Vecchio, op de heuvels rondom Florence. 12/15 slaapplaatsen, zwembad, air conditioning, internetverbinding. Meer details
Appartement Boboli Elegant appartement gelegen in het karakteristieke kwartier van Florence, genaamd ‘Oltrarno’, op korte afstand van Palazzo Pitti en Ponte Vecchio. 3 slaapkamers, 2 badkamers, airconditioning, Internet verbinding. Van 2 tot 7 slaapplaatsen Meer details
Appartement Lungarno Elegante appartement vlakbij Ponte Vecchio, langs de florentijnse lungarni. 8 slaapplaatsen, internetverbinding, air conditioning. Schitterend uitzicht over de Arno. Meer details
Villa Isabelle Villa met zwembad voor vakanties vlakbij Subbiano (Arezzo), in Casentino. 12 slaapplaatsen, tuin, internetverbinding, speelgelegenheid voor kinderen. Manege en tennisclub op enkele kilometers. Schitterend uitzicht over de heuvels van het Casentino. Meer details