Florence buiten de murenMuseum Stibbert
Onze route begint bij het Museum Stibbert, dat zich bevindt in een villa in Via Federico Stibbert, in het noordelijke deel van Florence. In het museum wordt één van de meest belangrijke privé-verzamelingen bewaard van wapens en oude kostuums op wereldniveau. De meer dan 50.000 stuks uit het tijdperk tussen de vijftiende en het Eerste Imperium die in de 60 zalen ge-exposeerd zijn werden verzameld door Frederick Stibbert gedurende zijn vele reizen. Frederick Stibbert, zakenman, schrijver en artiest met een engelse vader en een florentijnse moeder, liet zijn collectie na aan de engelse regering. Deze laatste gaf het terug aan de stad Florence.
Van grote waarde binnen het museum zijn de orientaalse zalen en de salon van de cavalcade op de begane grond; op de eerste verdieping bevinden zich de kostuumzalen waar één van de grootste collecties van Europa te bewonderen is, met waardevolle kleding van aanzienlijke zeldzaamheid, en de japanse zalen. Van aanzienlijk belang is tevens de verzameling van dagelijkse voorwerpen, zoals horloges, kammen, waaiers en paraplu’s.
Om het bezoek te eindigen, kunnen we een wandeling maken in het prachtige park die de villa omringd, met zijn tempels in egyptische en hellenistische stijl en de serre met zeldzame exotische planten.

Het Fortezza da Basso, of van San Giovanni, is een vijfhoekig gebouw ontworpen door Antonio da Sangallo il Giovane voor Alessandro de’ Medici. Het fort werd meer bedacht als schuilplaats voor de bestuurders van de stad in geval van interne opstanden dan als defensieve functie tegen aanvallen van buitenaf. Tegenwoordig is het Fortezza da Basso zetel van belangrijke manifestaties.

Voornamelijk dankzij de donaties van de familie Demidoff, werd aan het begin van ‘900 de Russisch-Orthodoxe Kerk gebouwd in Via Leone X, die werd ingewijd in 1905. Zijn koepels van veelkleurige keramiek in russische stijl karakteriseren het profiel van dit gedeelte van de stad. Binnenin is het rijk aan stucwerk, reliëfs en iconen. De marmeren icoon van Carrara werd geschonken door de tsaar Nicola II.

Piazza della Libertà werd ontworpen door Giuseppe Poggi toen Florence hoofstad was, vanwege het project om de stad te vernieuwen , die onder andere in de constructie van de randwegen voorzag. In het centrum van het plein bevindt zich de Porta San Gallo, een structuur uit 1285 dat oprees in dat wat Piazza di Porta San Gallo heette. De tabernakels van de poort zijn gedecoreerd met zestiende-eeuwse leeuwen. De lunet is beschilderd met een Madonna met kind en de heiligen.
Aan de overkant van het plein zien we de Arco trionfale van Francesco Stefano di Lorena. De boog, overschreden door een paardenmonument gerealiseerd door G.B. Foggini, werd geplaatst in 1739 om de komst van de Lorena te vieren, nieuwe bestuurders van Florence na de uitroeiing van de Medici.

In Via San Salvi bevindt zich het Complex van San Michele a San Salvi, gevormd door het klooster van San Salvi en de kerk van San Michele a San Salvi. De eetzaal werd beschilderd in 1527 door Andrea del Sarto, die het decoreerde met het Cenacolo, waaraan het museum de naam dankt dat begin jaren ’80 gerealiseerd werd, en waar men anderde werken kan bewonderen van Andrea del Sarto, alsook van schilderijen van Pontormo en Vasari.

Om het bezoek buiten de muren te besluiten, noemen we het Archief van de Staat in Viale Giovine Italia, één van de meest belangrijke archieven van Europa, waar tevens tijdelijke tentoonstellingen gehouden worden, en de Engelse Begraafplaats op het Piazzale Donatello waar zich de graven bevinden van de dichtster E.B. Browning en van G.P. Vieusseux.

 

Een selectie van de meest gevraagde appartementen in het historische centrum van Florence :
Villa Larione Luxe villa op enkele kilometer van het Piazza della Signoria en de Ponte Vecchio, op de heuvels rondom Florence. 12/15 slaapplaatsen, zwembad, air conditioning, internetverbinding. Meer details
Appartement Boboli Elegant appartement gelegen in het karakteristieke kwartier van Florence, genaamd ‘Oltrarno’, op korte afstand van Palazzo Pitti en Ponte Vecchio. 3 slaapkamers, 2 badkamers, airconditioning, Internet verbinding. Van 2 tot 7 slaapplaatsen Meer details
Appartement Lungarno Elegante appartement vlakbij Ponte Vecchio, langs de florentijnse lungarni. 8 slaapplaatsen, internetverbinding, air conditioning. Schitterend uitzicht over de Arno. Meer details
Villa Isabelle Villa met zwembad voor vakanties vlakbij Subbiano (Arezzo), in Casentino. 12 slaapplaatsen, tuin, internetverbinding, speelgelegenheid voor kinderen. Manege en tennisclub op enkele kilometers. Schitterend uitzicht over de heuvels van het Casentino. Meer details