De cenakels van FlorenceWat we hier aanbieden is een route naar de ontdekking van de bij de meeste toeristen maar ook bij de meeste florentijnen onbekende werken. Het cenakel is een schilderij die de eetzaal van de kloosters decoreren van een reproduktie van de scène uit het Laatste Avondmaal. Met uitzondering van het Cenakel van San Salvi, hebben alle cenakels een vast schildersschema met Jezus tussen Petrus en Johannes in en Judas Iskariot terzijde.

De route begint in de Oltrarno, waar zich het Cenakel van Santo Spirito bevindt, geschilderd door Andrea Orcagna. Samen met het Cenakel is het mogelijk om tevens een reeks beelden te bewonderen.

De Ponte alla Carraia en Piazza Goldoni overstekend, komt men uit in Borgo Ognissanti, waar zich de Kerk van Ognissanti bevindt. Hier bevindt zich een fresco van het Laatste Avondmaal, werk van Domenico Ghirlandaio.

De route wordt vervolgd met een bezoek aan het Cenakel van Foligno. Om deze schitterende fresco uit de XVe eeuw te bewonderen, werk van de ambachtsman Perugino, is het noodzakelijk zich te begeven in via Faenza, langs het Station van Santa Maria Novella lopend en de via Nazionale door te lopen.

De Via Nazionale volgend en hier af te slaan naar Via XXVII Aprile, komt men aan bij het Cenakel van Sant’ Apollonia. Deze laatste werd geschilderd door Andrea del Castagno tussen 1445 en 1450.

Niet ver hiervandaan, in de eetzaal van het klooster van San Marco, bevindt zich een tweede schilderij van het Laatste Avondmaal van Domenico Ghirlandaio, gerealiseerd rond 1482.

Andere voorstellingen van het Laatste Avondmaal bevinden zich in het Museum dell’Opera di Santa Croce.

Als alternatief, kunt u een bezoek brengen aan het Cenakel van San Salvi. Het betreft een fresco van Andrea del Sarto bewaard in de eetzaal van het complex van San Salvi, buiten het historisch centrum.

 

Een selectie van de meest gevraagde appartementen in het historische centrum van Florence :
Villa Larione Luxe villa op enkele kilometer van het Piazza della Signoria en de Ponte Vecchio, op de heuvels rondom Florence. 12/15 slaapplaatsen, zwembad, air conditioning, internetverbinding. Meer details
Appartement Boboli Elegant appartement gelegen in het karakteristieke kwartier van Florence, genaamd ‘Oltrarno’, op korte afstand van Palazzo Pitti en Ponte Vecchio. 3 slaapkamers, 2 badkamers, airconditioning, Internet verbinding. Van 2 tot 7 slaapplaatsen Meer details
Appartement Lungarno Elegante appartement vlakbij Ponte Vecchio, langs de florentijnse lungarni. 8 slaapplaatsen, internetverbinding, air conditioning. Schitterend uitzicht over de Arno. Meer details
Villa Isabelle Villa met zwembad voor vakanties vlakbij Subbiano (Arezzo), in Casentino. 12 slaapplaatsen, tuin, internetverbinding, speelgelegenheid voor kinderen. Manege en tennisclub op enkele kilometers. Schitterend uitzicht over de heuvels van het Casentino. Meer details