Florentijnse schrijvers en dichters van de zeventiende eeuw tot vandaagIn de zeventiende eeuw leefde en onderwees Galileo Galilei (Pisa 1564 - Arcetri 1642), één van de leidende figuren in de geschiedenis van de wetenschap en de italiaanse literatuur, Florence met volledige steun van de familie Medici: Cosimo II, groothertog van Florence van 1609 tot 1621, liet de wetenschapper naar Florence komen waar hij zijn ideeen zou kunnen blijven uitvoeren, ver weg van de bemoeienissen van de Kerk. De pisaanse astronoom en schrijver illustreerde zijn theorieen en ontdekkingen in de "Saggiatore" (de analyticus)(1623) en de zeer beroemde Dialoog over de maximale systemen van de wereld (1632). In 1633 werd Galileo gedwongen om de "theorie van Copernicus" af te zweren volgens welke de Aarde rond de Zon draait en werd voor onbepaalde tijd tot de gevangenis veroordeeld. Galileo stierf in zijn villa in Arcetri in 1642.

Francesco Redi (Arezzo 1626 - Pisa 1698) was een ander groot toscaans wetenschapper die zich aan de literatuur wijdde. Persoonlijk arts van Cosimo III, schreef Redi het gedicht "Bacco in Toscana" (1685) en wijdde zich tevens aan de studie van de taalkunde.

Van 1776 tot zijn dood, in 1803, ontving Florence tevens Vittorio Alfieri (Asti 1749 - Florence 1803). Zoals naderhand Alessandro Manzoni, kwam Vittorio Alfieri naar Florence om het italiaans te perfectioneren. Tot dan toe had de piemontese schrijver zijn werken in het frans geschreven. In Florence werd Alfieri tevens de minnaar van Luisa Stolberg, gravin van Albany. Onder zijn geschreven werken in Florence noemen we "Saul" (1783), "Antigone" (1776) en "Agamennone" (1783).

In de negentiende eeuw werden aan het grote publiek De avonturen van Pinokkio bekendgemaakt door de florentijnse schrijver Carlo Lorenzini (1826-1890), beroemd geworden onder het pseudoniem Carlo Collodi. Ondanks het feit dat hij slechts herinnerd wordt aan dit boek, over de hele wereld bekend en nog bekender gemaakt door de tekenfilm van Disney, was Collodi een groot auteur van sprookjes en kinderboeken.

Florence is altijd gastvrij geweest naar de italiaanse en buitenlandse kunstenaars en schrijvers. Onder hen die er hebben verbleven noemen we Gabriele D`Annunzio (Pescara 1863 - Gardone Riviera 1938), die in de villa La Capponcina woonde van 1898 tot 1909.

Aan het begin van de twintigste eeuw, in de jaren `20 e `30 ontstonden in Florence talrijke literaire tijdschriften. Eén van de bekendste is zonder twijfel "Salaria", die met publicatie begon in 1934. Met de komst van het fascistische regime werden vele literaire tijdschriften gecensureerd en waren dus genoodzaakt te stoppen.

Geboren in een arbeidersfamilie, was Vasco Pratolini (Florence 1913-1991) zeker één van de leidende figuren van de florentijnse en italiaanse literatuur van de twintigste eeuw. Beroemd is zijn trilogie "Una storia italiana" (een italiaanse geschiedenis), waarvan "Metello", "Lo scialo" en "Allegoria e derisione" deel uitmaken. In de werken van Pratolini zijn de verhalen van het leven van de florentijnen van de arbeidersklasse verweven met de analyse van de politieke en sociale situatie van een naoorlogs Florence en een fascistische periode.

Eén van de in Italie meest geliefde hedendaagse schrijfsters is de florentijnse Dacia Maraini (geboren in 1936). Dichteres, romanschrijfster, verhalen, essays en theaterteksten, heeft het in haar werk over zeer gevoelige onderwerpen, zoals kindermishandeling. In het autobiografische "La nave per Kobe" (het schip voor Kobe)(2001) vertelt de schrijfster het verhaal over de periode dat haar familie in een japans concentratiekamp zat.

Mario Luzi (Florence 1914-2005) was de laatste grote vertegenwoordiger van de florentijnse literaire traditie en één van de grootste hedendaagse italiaanse dichters. Ter ere van zijn literaire carriere benoemde de toenmalige president van de Republiek Carlo Azeglio Ciampi hem tot senator voor het leven in 2004.

Florence liet niet na om zijn fascinatie ook uit te oefenen op vele buitenlandse schrijvers, die besloten hun boeken te laten afspelen in de toscaanse hoofdstad. De engelse schrijfster Magdalen Nabb bevindt zich sinds 1975 in Florence en besloot hier haar politieromans te laten afspelen. Een andere engelse schrijfster, Sarah Dunant, besloot naar Florence te verhuizen, waar zich de "La nascita di Venere" (de geboorte van Venus) plaatsvond, roman die het verhaal verteld van een tiener in het renaissancistische Florence.

 

Een selectie van de meest gevraagde appartementen in het historische centrum van Florence :
Appartement Boboli Elegant appartement gelegen in het karakteristieke kwartier van Florence, genaamd ‘Oltrarno’, op korte afstand van Palazzo Pitti en Ponte Vecchio. 3 slaapkamers, 2 badkamers, airconditioning, Internet verbinding. Van 2 tot 7 slaapplaatsen Meer details
Appartement Terrace Luxueus appartement voor vakanties in het historisch centrum van Florence, in de wijk van de Oltrarno. 2/4 slaapplaatsen, internetverbinding, panoramisch terras. Meer details
Appartementen Oltrarno Drie appartementen gelegen in het historische centrum van Florence in het Oltrarno district . Groepen van 2/3/4/6/8/11 personen Meer details
Appartement Cristina Luxueus appartement met 6 slaapplaatsen voor vakanties in het historisch centrum van Florence, in de Oltrarno, tussen Palazzo Pitti en de Ponte Vecchio. Air conditioning, internetverbinding, terras met uitzicht over de Duomo en de Klokkentoren van Giotto. Meer details