Toerisme en vakantie in FlorenceChianti
Florence is een stad met ongeveer vierhonderdduizend inwoners en ligt aan de oevers van de rivier de Arno in een vallei omgeven door heuvels, in het midden van het schiereiland Italië. Het is een stad die leeft door haar industrie en handwerkskunst, door de zakelijke en culturele uitwisselingen en door haar artistieke en wetenschappelijke leven. De centrale ligging maakt dat Florence vebonden is met alle belangrijke nationale spoorlijnen en met de primaire hoofdsteden in Italië en in Europa. Het vliegveld van Florence, Amerigo Vespucci, ligt maar 5 km van het historische centrum en er landen zowel nationale als internationale vluchten. De geschiedenis van de stad begint in de eerste eeuw voor Christus wanneer Florence gesticht wordt door de Romeinen.

In de Middeleeuwen, na het verval in het barbaarse tijdperk, bloeit de stad helemaal op onder Karel de Grote en bereikt de absolute top in haar beschaving tussen de XI en de XV eeuw, als vrije Gemeente. De stad weet een gelukkig evenwicht te behouden tussen de authoriteit van de Keizers en die van de Pausen en overstijgt de ellende van de interne strijd tussen Guelfi en Ghibellini. In de XV eeuw komt Florence onder de heerschappij van de Medici die vervolgens ook Groothertogen worden van Toscane. In deze periode van Rinascimento komt de stad tot haar belangrijkste bloei als broeiplaats van kunst en cultuur, politiek en economische macht. Het Groothertogdom van de Medici wordt dan opgevolgd door dat van de `Lorena` ofwel het Huis Habsburg-Lothringen, totdat Florence, met de eenwording van het schiereiland in 1860 tot Koninkrijk Italië, er de hoofdstad van wordt van 1865 tot 1871.


Dante
Florence herbergt een uitzonderlijk aantal kunstschatten, die getuigen van haar eeuwenlange beschaving. In deze stad leefden en werkten artiesten die van groot belang waren voor de westerse kunst, zoals Giotto en Cimabue, vaders van de Italiaanse schilderkunst. En Arnolfo di Cambio en Andrea Pisano, vernieuwers van de architectuur en de beeldhouwkunst. Brunelleschi, Donatello en Masaccio, met wie de Rinascimento zijn aanvang vond. En daarnaast Lorenzo Ghiberti en de leden van de familie Della Robbia, Filippo Lippi en Angelico, Bottieelli en Paolo Uccello, en de grote genieën Leonardo en Michelangelo. Hun werken - samen met die van vele andere generaties artiesten totaan de meesters van de twintigste eeuw - liggen bewaard in de ontelbare musea van de stad. Het beroemdst is de Galleria degli Uffizi, een van de meest uitgelezen pinacotheken van de wereld. Zeer belangrijk en veel bezocht zijn ook de Galleria Palatina, die in het Palazzo Pitti schilderwerken herbergt uit de "gouden eeuw"; het Nationale Museum Bargello, een middeleeuws paleis met beroemde beeldhouwwerken uit de Rinascimento; het Museum van San Marco, een klooster vol met fresco`s van Beato Angelico; de Galleria dell`Accademia, de Cappelle Medicee en het huis van Buonarroti, de Musea Bardini, Horne, Stibbert, de Galleria d`Arte Moderna, het Museum van de Opera del Duomo, het Museo degli Argenti en het Opificio delle Pietre Dure. In de stad staan zeer beroemde monumenten, die een teken zijn van de verschillende periodes van de artistieke Florentijnse beschaving: het helemaal met mozaiek versierde Battistero; de Duomo, een majestueus voorbeeld van gotische architectuur met daarop het architectonische renaissance-meesterwerk: de Cupola van Filippo Brunelleschi; de middeleeuwse kerken met de vele fresco`s, de openbare en particuliere paleizen die door belangrijke architecten gebouwd werden in opdracht van de toonaangevenste families Palazzo Vecchio, Palazzo Pitti, Palazzo Medici-Riccardi, Palazzo Davanzati. En daarnaast de duizenden kunstschatten die aan religieuze plaatsen verbonden zijn: de kloosters, de vele kapellen met fresco`s van het Laatste Avondmaal, de schaduwrijke en stille kloostergangen, en dan net buiten het centrum de antieke bedevaartskerkjes en kloosters als de Certosa die sinds eeuwen grote kunstschatten herbergen. De beschaving van de Etrusken is rijk gedocumenteerd in het Museo Archeologico waar ook een belangrijke afdeling is gewijd aan Egypte.


Firenze - Calcio Storico
Florence is de stad waar de Italiaanse taal ontstond en algemeen geaccepteerd werd dankzij het belangrijke werk van de Florentijnse dichter Dante Alighieri, die leefde tussen de XIII en de XIV eeuw. De stad heeft ook beroemde schrijvers van de oudheid een plaats gegeven zoals Petrarca en Boccaccio. In de periode van het Humanisme maakte de filosofie een grote vernieuwing door en kreeg de klassieke cultuur opnieuw waarde, terwijl op het politieke vlak met Machiavelli de moderne politieke wetenschappen geboren werden.
Belangrijk voor de wetenschappen was de figuur van Galileo Galilei, die de basis legde voor de moderne experimentele wetenschap. Vanaf de Middeleeuwen was Florence de zetel van een Universiteit die vandaag tientallen specialistische instituten omvat, en als cultureel centrum trekt de stad duizenden studenten uit het buitenland aan uit alle hoeken van de wereld. Velen komen hier om de Italiaanse taal te studeren of kunstgeschiedenis. Een erfenis uit het verleden, die voortleeft in de talrijke wetenschappelijke musea zoals het Storia della Scienza of de vele afdelingen van het Museo di Storia Naturale van de Universiteit. Uitgebreide bibliografiche verzamelingen liggen opgeslagen in de Bibiioteea Nazionale Centrale en in andere historische biblioteken als de Mediceo-Laurenziana, de Riccardiana en de Marucelliana. Kostbare documenten zijn bewaard in het Staatsarchief en het Gemeentelijk Archief.


` Madonna di Giotto `
Gedurende het hele jaar vinden er in Florence belangrijke evenementen plaats die ook internationaal hoog aangeschreven staan. In de stad waar het moderne melodrama ontstond, wordt elk jaar in het voorjaar de Maggio Musicale Fiorentino gehouden, een festival van klassieke muziek, opera en ballet met een lange historie en beroemd in de hele wereld. Van groot belang is ook het opera - en symfonisch seizoen dat gehouden wordt in het Teatro Comunale. En toonaangevend zijn de internationale modebeurzen Pitti Immagine Uomo, Bimbo en Filati die twee keer per jaar gehouden worden in de expositieruimtes van de Fortezza da Basso. Wat folklore betreft zijn er in Florence talrijke manifestaties met een eeuwenlange traditie zoals het spel Calcio in Costume, een herleving van de voetbalspelen die historisch in de stad gehouden werden en die vandaag de dag bestreden worden door de vier historische wijken van de stad in drie wedstrijden die plaatsvinden in de maand juni. Ook in juni, op de 24e, valt het feest van San Giovanni, patroonheilige van de stad, dat gevierd wordt met een spectaculair vuurwerk. Een andere oude traditie is de Scoppio del Carro op de ochtend van Pasen: een kar getrokken door witte ossen trekt door de nauwe straatjes van de binnenstad en houdt stil voor de trappen van de Duomo, waar hij in de brand wordt gestoken met vuurpijlen en rotjes.


Florence
Florence is van eeuwenher beroemd om zijn handwerkskunst van hoog artistiek niveau, en om de elegantie en de grote stijl van haar creaties. Van stro, dat een typisch Florentijns product is, worden aangename en originele decoratieve voorwerpen gemaakt. Lederwaren zijn beroemd om hun geraffineerdheid en prachtige afwerking, en dan keramiek en glas, voorwerpen van hout en metaal. Van meubels tot gebruiksartikelen vindt men een hoeveelheid aan begerenswaardige voorwerpen die bij ieders portemonnee en smaak, voor alle ien en alle toepassingen. De mode van Florence ook een ongekende elegantie en originaliteit, linnengoed en geborduurde stoffen. Zeer it - in de geboortestad van Benvenuto Cellini -)k de voorwerpen van goud en zilver, de :n en het fillegrain en de typische mozaïeken Jelstenen. En natuurlijk staat Florence overal aangeschreven vanwege het vele antiek, waarin d een groot en levendige handelscentrum is. Reeds in de XIII eeuw roemden reizigers het warme onthaal en de vriendelijkheid van de Florentijnse gastvrijheid, die tot op de dag van vandaag doorleeft in de meer dan 400 hotels van verschillende categorieën, met meer dan 30.000 bedden, naast zeer betaalbare campings en jeugdherbergen. De vele restaurants en de karakteristieke trattoria`s in het centrum en de omliggende heuvels maken de stad tot een bron van zeer aangename gastronomie met eenvoudige en gezonde gerechten. En natuurlijk horen hier de wijnen bij die Toscane zo beroemd maken, zoals de Chianti en de robuuste en smaakvolle rode wijnen uit aangrenzende wijngebieden als ook de gratieuze droge witte en zoete dessertwijnen en de ongeëvenaarde vin santo. In de stad en haar omgeving zijn ook talrijke restaurants te vinden met een internationale keuken .... `Een uitnodiging voor Florence` ( Apt - Florence )

 

Een selectie van de meest gevraagde appartementen in het historische centrum van Florence :
Appartement Boboli Elegant appartement gelegen in het karakteristieke kwartier van Florence, genaamd ‘Oltrarno’, op korte afstand van Palazzo Pitti en Ponte Vecchio. 3 slaapkamers, 2 badkamers, airconditioning, Internet verbinding. Van 2 tot 7 slaapplaatsen Meer details
Appartement Lungarno Elegante appartement vlakbij Ponte Vecchio, langs de florentijnse lungarni. 8 slaapplaatsen, internetverbinding, air conditioning. Schitterend uitzicht over de Arno. Meer details
Appartement Lapo Luxe appartement te huur in de omgeving van het Piazza della Signoria en de Ponte Vecchio, in het hart van het historische centrum van Florence. 2+3 slaapplaatsen, elegant ingericht interieur, welkomstontbijt, Internetverbinding. Meer details
Appartement Cristina Luxueus appartement met 6 slaapplaatsen voor vakanties in het historisch centrum van Florence, in de Oltrarno, tussen Palazzo Pitti en de Ponte Vecchio. Air conditioning, internetverbinding, terras met uitzicht over de Duomo en de Klokkentoren van Giotto. Meer details